dinsdag 18 september 2012

Wasnotenexperiment, het verslag...

Roerendgoed is een van mijn favoriete blogs uit mijn leeslijst. Als er iemand is die mij met grote regelmaat weet te inspireren, is zij het wel!  Ze schrijft over kleine acties om de wereld een beetje mooier te maken maar schrijft ook inspirerende blogs over zaken die haar bezighouden, consuminderen, milieubewust leven..
En toen stuitte ik op haar oproep, het wasnotenexperiment. Wasnoten, uhh "que?".
Eerder die week liep ik nog gefronst door het huis heen, die schoonmaakmiddelen; ik had ze staan en dus maakte ik ze op. Maar wat een agressieve middelen, daar maak je de wereld ook niet bepaald beter mee. Het eerstvolgende middel dat op raakte, zou vervangen worden door een bewustere en betere optie.
Dus je snapt, toen ik de term "wasnoten in de kop las,  was mijn interesse gewekt en na het lezen van haar blog meldde ik mij aan.
Tot mijn grote geluk behoorde ik tot de club die een zakje noten tot haar beschikking kreeg om het uit te testen. Ik jubelde vanachter mijn laptop, de katten keken mij met nog meer onbegrip aan. En Pee liet me begaan. Nu moet je weten, thuis ben ik "chef was" en nog nooit was ik zo betrokken geweest. Dit onderdeel van het huishouden bleef een "moetje". En ik vond de wasproductie die omhoog vloog na kabouter zijn komst, tranentrekkend en dit zou het wellicht een positievere wending kunnen geven.
Zorgvuldig telde ik mijn hoeveelheid halve wasnoten en deed er 6  in het katoenen zakje wat er bijgeleverd was.
Mijn was bestond uit bonte was, geschikt voor 30 graden. Tshirts, onderbroeken, rompertjes etc. maar ook heb ik een hetere was gedraaid van 60 graden voor de handdoeken, ( ook bonte was, weinig wit in ons huis, teveel zelfkennis).
Mijn ervaring was dat de geur na het wassen neutraal was, de simpele vlekken gingen er net zo goed uit als bij gewoon wasmiddel en ik merkte dat de was er fris uitzag en vooral wat voller, zachter, aanvoelde. Ik weet niet helemaal hoe je het moet omschrijven maar het was alsof je de stof wat beter kon voelen.
De wasnoten heb ik drie wasbeurten kunnen gebruiken, twee wasbeurten van 30 graden en een van 60 en toen overwoog ik nog een vierde maar dat is er niet van gekomen. Ze zijn achter de wasmachine getrild toen ik even niet oplette en een andere was draaide. Kortom, de wasnoten gaan hun intrede doen bij ons. Want ze zijn niet alleen goedkoop in het gebruik, veeeeel goedkoper dan gewoon wasmiddel. Ze zijn ook niet schadelijk voor het milieu en er zitten geen chemische middelen in, het is dus neutraal en zorgt niet voor allergische reacties.
Ik heb binnen een half uur de wasnoten uit de trommel gehaald ( het zakje lag elke keer bovenop de was ) er werd zonder voorwas gedraaid, om niet kans te maken op bruine vlekken.
Al gauw had ik rode wangen van enthousiasme en vertelde mijn vrienden over dit fenomeen. Binnenkort wordt er een grote bestelling wasnoten geplaatst, splitten we de kosten en neemt iedereen die mee wil doen, een deel af. Zo zit je niet met verzendkosten en kun je rustig beginnen. Ook bestel ik er dan wat vlekkenzout of galzeep bij, voor de behandeling van de "lhardnekkige vlekken".
Al met al een super ervaring, Marije,dank voor het delen van je blog en het bieden van de mogelijkheid om dit uit te testen, anders had ik dat nooit gedaan. Mijn verslag kwam wat later binnen wegens de drukte van onder andere de markt. Gelukkig kon het nog op de valreep.
Wasnoten, ik ben voor ( er zijn ook andere vormen van trouwens, voor de liefhebber),
Samen kunnen we op deze manier onze voetafdruk op de wereld weer een klein beetje beperken, Ik hou d'r van :-)

7 opmerkingen:

 1. We hebben nog even contact over de bestelling he ;-) klinkt super lot!

  Dikke kus

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dan nog iets, ben je al bekend met Crystal Deodorant? Het is een stick bestaand uit mineraal kristallen, het is de meest natuurlijke vorm van deodorant, zonder chemische rommel. Check deze website: http://www.flowcrystaldeo.nl/gebruik.htm

  Ik gebruik het zelf al meer dan een jaar en ik ben super tevreden, daarnaast blijft mijn kleding langer goed omdat er dus geen blijvende geuren in je kleding blijft zitten.

  Groetjes Dina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. :-)ik gebruik ze nu ook al anderhalf jaar met tevredenheid, alhoewel ik de "frisse-wasgeur" wel miste, een drupje geurolie erdoor helpt wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldige dingen he! :) Ik zat ook in het wasnotentestpanel en heb er meerdere berichten over geplaatst op mijn blog. Ik ben ook he-le-maal om!

  Zie hier mijn bevindingen: http://tantejannie.blogspot.nl/search/label/wasnotentestpanel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thanks voor de tip poppie! Had nog nooit van die deo gehoord..
  Tante Jannie, ik ga je verslag zeker lezen, leuk!
  Sillie, wat lollig dat jij ze ook gebruik. Die geurolie heb ik geprobeerd door 3 druppels op het zakje te druppelen maar daar rook ik niets van terug. Misschien was de kwaliteit vd olie niet fantiestas...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hihi wilde al net zeggen ga eens bij Tante Jannie lezen, die kreeg zelfs hele vuile was goed schoon met haar wasnoten. Maar ze heeft al zelf gereageerd hihi. Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een gaaf verslag! Leuk om te lezen dat je nu op de wasnoot bent overgestapt, en bedankt voor je lieve woorden over mijn blog :)

  BeantwoordenVerwijderen

Iets te roepen? Deel het!